8 Şubat 2010 Pazartesi

işitme cihazı

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte gelen dijitalleşme daha küçük ve daha işlevsel işitme gereçlerini mümkün kılıyor. İşitme cihazları genel olarak analog ve digital olmak üzere 2'ye ayrılırlar: Digital cihazlar teknolojik olarak daha avantajlıdırlar. Bunun nedeni olarak; Dijital işitme cihazlarında temel prensip; akustik enerji olan ses sinyallerini elektrik sinyaline çevirip, dijital işlemcide işleyerek doğala en yakın sesi oluşturmak ve hastaların daha rahat işitmelerini sağlamaktır. Yapılan bilgisayar bağlantısıyla da cihaz, hastanın kişiye özel işitme kaybına ve isteklerine uyacak biçimde ayarlanabilir. İşitme cihazları takılan bölgeye göre de kulak arkası, kulak içi, kanal içi, gözlük tipi, cep tipi gibi kategorilere ayrılırlar. Kulak arkasındaki kemik içine bir ameliyatla yerleştirilerek kullanılan işitme cihazları da vardır.

Analog cihazlardaki başlıca sıkıntılar şu şekilde özetlenebilir:

*Kullanıcı ortam gürültüsüne bağlı olarak sürekli ses seviyesini değiştirmesi gerekiyordu. Bunu sağlıklı bir biçimde başarabilen genelde genç kullanıcıydı. Çocuklar ve bebeklerde aileleri sürekli ses düğmesini kontrol etmek zorunda kalıyorlardı. Yaşlılarda da sorun vardı. Parmak hassasiyetinin az olması ses düğmesini gereğinden fazla ya da az açmalarına sebebiyet veriyordu. Bu da çevre seslerin fazla gelmesine ya da kişinin duyamamasına neden oluyordu. Ve sonuç olarak bu kullanıcılar genelde işitme cihazı kullanmaktan vazgeçiyorlardı.

*Gürültülü ortamlardan rahatsız olmaları ve konuşulanları anlamamalarıydı

Digital işitme cihazları incelendiğinde analog cihazlara göre; sesler daha doğal ve nettir, frekans aralığı daha geniş olduğu için duyulabilecek ses tonları daha fazladır, bilgisayar ile iç ayarları yapıldığından istenilen işitme kaybına göre çok düşük hatayla ayarlama şansı bulunmaktadır, istenmeyen sesleri sınırlama özelliği, ses anlama ve algılamada analog cihazlara göre daha verimli, tamamen kendi kendine otomatik ayarlanan ses kontrolü ile değişik ortamlar için seçilebilen hafıza butonları bulunmaktadır.

Yeni nesil işitme gereçlerinin programlanabilir olması birçok özel gereksinime karşılık veriyor. Her şeye karşın tam anlamıyla doğal duyabilme sağlayan işitme gereçlerinden henüz söz edilememektedir.

Her insanın işitme duyusu neredeyse parmak izi kadar değişkendir. İşitme sorunu olan biri, kuş seslerini normal bir insan gibi duyabilir; ama bir konuşmayı duyamayabilir. Kişilerde genellikle gürültülü ortamlarda işitme bozuklukları daha ön plana çıkabilir. Ortamdaki gürültüler nedeniyle karşınızdaki insanın konuşması anlamlı biçimde duyulamayabilir. Parti, trafik gürültüsü ya da iş yeri ortamı... gürültülü mekanlar hayatımızın her alanında karşımıza çıkabilir. Dijital işitme gereçleri analog cihazlara göre bir adım önde bu soruna çözüm bulmaya çalışıyor.

Digital işitme cihazlarındaki asıl başarı seslerin bir bilgisayarcık yardımıyla yıldırım hızında işlemden geçirilip kişilere iletilmesi. En önemli şey insan sesini işitmek olduğu için insan sesiyle ortamdaki gürültüyü ayırdedebilen algoritmalar gerekiyor.

Ayrıca birçok işitme cihazı markasının digital ürünleri incelendiğinde ortak özellikleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

Multi Hafıza
Uyumlu Feedback Yöneticisi
Gürültünün Azaltılması
Telefonda Kolay Kullanım
Directional (Yönlü) Mikrofonlar
Pil Koruyucu ve Ses Aktivasyon Modu
Kablosuz Özellikleri
Erken alışma ve uyum esnekliği
*Multi Hafıza: Bir çok ortama göre cihazda ayarlamaların yapılabileceği anl***** gelir. Örneğin: birinci programda akustik ortamlara göre ayarlama yapılırken ikinci programda; günlük konuşmalar; üçüncü programda; gürültülü ortamlar vb gibi programlama sayıları artmaktadır.

*Uyumlu Feedback Yöneticisi: Analog cihazlarda ötme problemi sık sık yaşanabilmektedir. Bu da işitme engelli insanlara bir uyarı ve bireyin psikolojisine göre utanç durumuna dönüşebilmekte, ya da çevredeki bireylerin sesten rahatsız olmasına neden olabilmektedir. Digital cihazlarda; cihaz, feedbacki bularak ortadan kaldırmaktadır.

*Gürültünün Azaltılması: Yumuşak sesler çoğaltılır ve yüksek sesler rahatsızlık hissini azaltacak şekilde sıkıştırılır. Özellikle müzik dinlerken bu özellik analog cihazlara göre daha baskındır.

*Telefonda Kolay Kullanım: Cep telefonlarıyla uyumlu bir şekilde çalışarak ses yükseltmesi yapması anl***** gelmektedir.

*Yönlü Mikrofonlar: Çevrede sadece bir sese odaklanmak istenildiğinde tercih edilen bir ayardır. Örn; çocuğunuz okulda ders dinlerken bu ayarı kullanarak sadece öğretmenini dinleyerek diğer sesleri izole eder.

*Pil Koruyucu Ve Ses Aktivasyon Modu: Bu mod ile sesin bulunmadığı ortamlarda digital işitme cihazı geçici olarak kapanır ve ses geldiğinde otomatik olarak açılır. Böylece pilin daha uzun ömürlü olması sağlaır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder